Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین از ایرنا، وقتی به فصل گرم سال نزدیک می‌شویم، نگرانی از حضور حشراتی مانند پشه، مگس و آفت‌ها ذهنمان را درگیر می‌کند و ما را به فکر جست‌وجو برای دفع آنها وامی‌دارد.

همیشه گزینه‌های شیمیایی مانند سموم دفع آفات، حشره‌کش‌ها و وسایلی از این قبیل وجود دارد اما به طور حتم کشف و امتحان راه‌حل‌های طبیعی قبل از استفاده از مواد شیمیایی، خالی از فایده نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزارش، گیاهانی را که باغبانان برای دفع حشرات آزاردهنده از آنها استفاده می‌کنند، معرفی کرده‌ایم.

آنها پشه‌ها، کنه‌ها و مگس‌ها را از بین نخواهند برد اما خواص بی‌نظیر آنها ممکن است آفات را از محیط زندگی و گلخانه شما دور کند.

اسطوخودوس

تحقیقات نشان داده است که اسطوخودوس می‌تواند در دفع پشه‌ها و سایر حشرات مؤثر باشد. هنوز مشخص نیست که چرا این گیاه می تواند به عنوان دفع کننده عمل کند اما برخی بوی آن را علت دفع حشرات می‌دانند.

شاید با خود بگویید که بوی خوش این گیاه چگونه می‌تواند آزاردهنده باشد اما واقعیت این است که قرار نیست آنچه برای شما لذت بخش است، برای موجودات دیگر نیز دلپذیر باشد. اسطوخودوس از محبوب‌ترین و معروف‌ترین گیاهان دارویی نیز است.

رزماری

گیاه دارویی تند و تیز رزماری به دلیل عطر و بوی خاص و تند آن، می‌تواند در دور نگهداشتن پشه‌ها موثر باشد.

جدا از گیاه آن، روغن رزماری نیز در میان دیگر روغن‌های گیاهی، بیشترین تأثیر را در دفع پشه‌ها دارد. گفته می‌شود که حتی ممکن است بازدارنده حشرات دیگر مانند شته‌ها و کنه‌ها نیز باشد. فقط توجه داشته باشید که این نتایج همه بر پایه روغن رزماری صورت گرفته است.

ریحان

مجله اکولوژی اکشن گزارشی را منتشر کرده است که بیان می‌کند، گیاه ریحان به ویژه ریحان مویی، یک دافع ۱۰۰ درصدی انواع حشرات به خصوص پشه‌ها است. بطور حتم اسانس این گیاه تاثیر قوی‌تری در دفع حشرات دارد اما آنچه مشخص است اینکه، حشرات عطر این گیاه را دوست ندارد.

نعناع

جالب است بدانید بسیاری از دافع‌های تجاری حشرات حاوی روغن‌های گیاهانی هستند و روغن نعناع (که از گیاه نعناع حاصل می‌شود) یکی از امیدوارکننده‌ترین‌ها در جلوگیری از پشه‌ها است. تحقیقات نشان می‌دهد این گیاه برخی از انواع عنکبوت را نیز دفع می‌کند.

می‌توانید این سبزی خوش عطر را در آشپزخانه خود نگهدارید و از آن برای طبخ غذا و همچنین دور کردن حشرات استفاده کنید.

همچنین می‌توانید ۱۰ قطره از روغن‌های نعناع، آویشن و رزماری را با آب در یک بطری اسپری مخلوط کنید سپس محلول را اطراف محل زندگی اسپری کنید تا به شما در دفع مگس‌ها، کک‌ها، پشه‌ها، شته‌ها، مورچه‌ها و عنکبوت‌ها کمک کند.

مریم گلی

گفته می‌شود گیاه مریم گلی برای خلاص شدن از شر مورچه‌ها، مگس‌ها و پشه‌ها شهرت دارد، اما هیچ تحقیقات علمی برای تایید این گفته جز در مورد پشه‌ها انجام نگرفته است البته که مریم گلی یک گیاه دارویی نیز است.

تحقیقات نشان داده است که داشتن یک گلدان مریم گلی در محیط زندگی می‌تواند شما را تا ۳۲ درصد در برابر هجوم پشه‌ها محافظت کند بنابراین می‌توانید این گیاه را در گوشه‌ای آشپزخانه خود قرار دهید تا هم از خواص خوراکی آن بهره‌ببرید و هم از شر حشرات خلاص شوید.

سیترونلا

شما برای دفع پشه‌ها احتمالاً بیشتر با شمع‌های سیترونلا آشنا هستید، اما بوی آن از گیاهی به همین نام می‌آید که باعث می‌شود حشرات از یک چمنزار ساحلی چشم پوشی کنند.

پیشنهاد می‌شود برای بهره‌مندی از تأثیرات گیاه سیترونلا در دفع حشرات، علاوه بر نگهداشتن این گیاه در خانه، شمع سیترونلا نیز در خانه روشن داشته باشید.

علف لیمو

درخت گیاه لیمو در مزارع گیاهان دارویی رشد می‌کند و خواص بسیاری دارد. علف لیمو گیاهی بلند و چند ساله است که بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آسیا است.

این گیاه بسیار شبیه چمن مرکبات است و همچنین دارای خواص ضد پشه‌ای است. بررسی‌های علمی نشان داده که مصرف روغن علف لیمو باعث حفاظت پوست به مدت حدود ۲ تا ۲ ساعت و نیم با قدرت حداکثر ۹۵ درصد در برابر انواع پشه‌ها می‌شود.

در حالی که مطالعه دیگر نشان داده که این روغن می‌تواند مگس‌های پایدار را مهار کند. اگر می‌خواهید چند گیاه جدید به گلخانه خود اضافه کنید، گیاه علف لیمو می‌تواند گزینه خوبی باشد.

نعناع گربه‌ای

نعناع گربه‌ای به گیاه مورد علاقه گربه‌ها شهرت دارد چراکه می‌تواند اثر روانگردان بر آنها داشته باشد اما یکی از انواع گیاهان دور کننده حشرات نیز است.

می‌توان گیاه نعناع گربه‌ای را در باغچه یا گلدان آن را در خانه و محیط زندگی نگهداشت تا از نزدیک شدن حشرات در امان ماند.

مطالعات نشان داده است که روغن گیاه نعناع گربه‌ای می‌تواند بازدارنده حشرات از گیاهان و محیط اطراف باشد.

همچنین مطالعات دیگری که در دانشگاه ایالتی آیووا انجام شده نشان می‌دهد که روغن این گیاه می‌تواند موثرتر از محصولات فروشگاهی دورکننده حشرات باشد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: حشرات اسطوخودوس رزماری گیاهان ریحان دفع حشرات نشان داده مریم گلی علف لیمو مگس ها پشه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۲۱۳۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند

همشهری آنلاین زهرا رفیعی: رییس شورای روستای کپرجودکی در اینستاگرامش قصه لک‌لک جدید را منتشر می‌کند و از سراسر ایران دوستداران محیط زیست چند نفری هزینه ساخت خانه جدید را برعهه می‌گیرند و برایش به اندازه نیاز خرید مواد اولیه پول می‌ریزند. چند روز بعد آهنگر روستا که برادر رییس شورای روستاست، سفارش جدید را تحویل می‌دهد او نیز فقط پول آهن آشیانه لک‌لک را می‌گیرد و دستمزدش حال خوب لک‌لک‌هاست. لک‌لک‌ها خانه‌دار که شوند دیگر تمام سال در روستا می‌مانند و فقط نسل جدید راهی زیستگاه‌های گرمتر می‌شوند. لک‌لک‌ها به هوای تالابی به این منطقه می‌آیند که سالهاست برای زنده ماندن میان پساب شهر بروجرد و زهکش‌هایی که روستاییان برای کشت خیار و برنج زمین را خشک می‌کنند، در تقلاست. اهالی روستای کپرجودکی به عشق لک‌لک‌ها سهم مراتع اجدادی خود را به تالاب بخشیدند و اجازه داده‌اند این زیستگاه برای سکونت لک‌لک‌ها باقی بماند. جعفر کرمی‌پور رییس شورای روستای کپرجودکی در گفت و گو با همشهری از ترجیح عمده جوانان روستا می‌گوید که می‌خواهند «تالاب بیشه دالان برای لک‌لک‌ها حفظ شود»

عکس‌ها: زهرا رفیعی چه شد که به فکر ساختن لانه برای لک‌لک‌ها افتادید؟

شب سیزده‌به‌در سال ۸۵ که زلزله ۶.۲ ریشتری آمد لانه‌های تنومند و قدیمی از روی درخت‌ها و سقف حمام روستا به زمین افتاد اما سیل ۱۳۹۸ برای روستای ما برکت آورد. تالاب پرآب شد و دو سال بعد از آن هم به لطف خدا، بارندگی خوب بود. از آن سال زادآوری لک‌لک‌ها خیلی خوب شد. هر کدام سه تا جوجه را بزرگ کردند. لک‌لک‌ها تمام سال اینجا ماندند و فقط بچه‌هایشان لانه را ترک کردند. سال بعد لک‌لک‌ها بالغ به روستا برگشتند. عید ۱۴۰۱ به ناگهان، تمام تیرهای برق پر از لک‌لک شد. نمی‌دانستیم چطور به لک لک‌ها کمک کنیم. تجربه‌ای نداشتیم. از دوستان محیط زیستی پرسیدیم آنها گفتند برخی لاستیک کهنه به سر تیر می‌اندازند. یک ساعت بعد از اینکه سر تیر چراغ برق لاستیک گذاشتیم لک‌لک‌ها آمدند. آنها ده‌ها بار چوب آوردند و باد زد و لانه را خراب کرد. آقای کل‌نگری از فعالان محیط زیست اراک پیشنهاد داد که برایشان سبد آهنی بسازیم ولی برای این کار اداره برق باید همکاری کند و سیم‌های برق را از بالای دکل پایین‌تر بیاورد. آقای محمدعلی خسروی رییس اداره برق بروجرد با جان و دل پای کار آمد و با اینکه برایشان هزینه بر بود این کار را کردند. عید ۱۴۰۱ اولین آشیانه‌های آهنی را نصب کردیم. لک‌لک‌ها تا ۵ روز سراغ ۷ عدد آشیانه آهنی نیامدند. فکر کردیم ایده خوبی نبوده است. اما یک روز صبح دیدم که در تمام لانه‌ها لک لک نشسته است. اما خشکسالی همان سال باعث شد لک‌لک‌ها جوجه‌هایشان را از لانه بیرون بیندازند. بحمدالله در سال ۱۴۰۲ لک‌لک‌ها ۲۳ لانه درست کردند و همه جوجه‌هایشان را نگه داشتند. هیچ تلفاتی هم نداشتیم چون تالاب خشک نبود. از ابتدای امسال تا الان با کمک خیرین و دوستداران محیط زیست ۶ لانه ساختیم. هر لک‌لکی که خانه بخواهد، چند روزی روی تیر چراغ مورد نظرش می‌نشیند. در واقع انگار به ما خبر می‌دهد و ما هم دست به کار می‌شویم. اهالی روستا به خنده به من می‌گویند بابای لک‌لک‌ها، ولی کار اصلی را خیرین می‌کنند. به زودی ۴ لانه دیگر هم نصب خواهیم کرد.

لک لک ها انتخاب می‌کنند که روی کدام تیر برق خانه آینده شان ساخته شود مردم چطور کمک می کنند؟

وقتی در پیج اینستاگرام اعلام می‌کنم که می‌خواهیم برای کل‌لکی آشیانه بسازیم مردم به صورت مشارکتی هزینه ساخت لانه را پرداخت می‌کنند. افراد با نیت خیرات برای اموات پول ساخت را به دهیاری روستا می‌دهند. پارسال خواهر زوجی که سه شب بعد از شب عروسی‌شان در اثر گازگرفتگی فوت کردند، هزینه ساخت یک لانه را به نیت آنها پرداخت کرد. از بودجه دهیاری هم برای ساخت لانه استفاده می‌کنیم.

قبل از این لک لک‌ ها لانه‌ هایشان را کجا درست می کردند؟

بزرگترهای ما می‌گویند که ده‌ها سال قبل این روستا لک‌لک‌های زیادی داشت. آنها درخت‌های بلند صنوبر و چنار لانه می‌ساختند. اما با خشکسالی برای دو دهه لک‌لک‌ها از روستا رفتند. سال ۵۲ پدرم راهی حج شد. بهار آن سال یک جفت لک‌لک روی تیربرق جلوی خانه پدرم لانه ساخت. اهالی آن دو جفت را حاجی لک‌لک صدا می‌کردند. بعدها که لک لک ها دیدند کسی کارشان ندارد روی بام خانه‌ها هم لانه ساختند.

از لانه های باقی مانده از زلزله ۱۳۸۵ لک‌ لکها فقط بهار و تابستان ها اینجا هستند؟

سال ۸۵ زلزله آمد و بسیاری از لانه‌ها خراب شد. تا پیش از آن لک‌لک‌ها با سرما لانه‌هایشان را ترک می‌کردند و بهار برمی‌گشتند ولی چند سال بعد دیگر تمام سال اینجا هستند.

آیا لک‌ لک ها تلفاتی هم دادند؟

بزرگترین عامل تلف شدن لک‌لک‌ها ترانس برقی بود که سالی ۱۲-۱۰ بال را به کشتن می‌داد. اداره برق همکاری کرد و ترانس نزدیک تالاب را عایق‌بندی کرد و الان تک و توک پرنده مرده ببینیم.

مصالح خانه لک‌لک‌ها از چیست؟

لک‌لک‌ها با چوبهای خشکی که در بستر تالاب رشد می‌کند لانه می‌سازند. بعضی وقتها هم دیده‌ایم که از لانه همسایه‌شان چوب می‌دزدند. روی آسمان دعوا هم می‌کنند و بالهایشان را به هم می‌زنند. تا حالا لک‌لک‌های زخمی را هم با کمک فعالان محیط زیست تیمار هم کرده‌ایم.

پرنده‌های زیادی از طبقات پایینی لانه لک لک‌ها به عنوان خانه خود استفاده می‌کنند
از جمله این گونه‌ها می‌توان به گنجشک خانگی، گنجشک درختی، سار، دلیجه معمولی، جغد کوچک، سبزقبای اروپایی، دم‌جنبانک‌ ابلق، دم‌سرخ سیاه، کلاغ گردن‌بور و گنجشک سینه‌سیاه اشاره کرد آیا گونه دیگری از پرندگان هم می‌آیند؟

لک‌لک‌ها وقتی در دو حالت منقارشان را به هم می‌زنند. یکبار وقتی است که جفتشان به خانه می‌آیند و دیگری وقتی که احساس خطر کنند. اواسط پاییز تا اوایل زمستان چند جفت درنا به تالاب می‌آیند و وقتی می‌خواهند روی تیرهای برق بنشینند، لک‌لک ها با صدا آنها را دور می‌کنند. برای تالاب پرنده‌های مهاجر مثل اگرت و حواصیل و ... می‌آیند.

شغل اهالی روستاهای مجاور با اهالی کپرجودکی فرق می‌کند؟

شغل ما هم دامداری و کشاورزی است. ولی ما تصمیم گرفته‌ایم که در اراضی تالابی روستا کشاورزی نکنیم. قسمت‌هایی از تالاب در فصول گرم خشک می‌شود در دهه ۴۰ این زمین‌های بین ۶ روستای اطراف تالاب صرفا برای دامداری و حصیربافی تقسیم شد. از دهه ۸۰ روستاییان مراتع را تغییر کاربری دادند. از سال ۱۴۰۱ با بالا رفتن قیمت‌ها، اهالی روستاهای اطراف علاوه بر برنج، خیار هم کاشتند. اما ما اهالی روستای کپرجودکی تصمیم گرفتیم که بگذاریم تالاب برای حیات وحش منطقه باقی بماند. ادعای روستاییان اطراف تالاب این است که فقیرند و به پول خیار و برنج نیاز دارند. در حالی که این زمین‌ها از دهه ۴۰ در اختیار کسانی بوده که دام‌های زیاد داشته‌اند. اهالی کم بضاعت روستاهای اطراف زمینی ندارند که بخواهند بکارند و سود کنند.

لانه‌ای که اهالی کپرجودکی برای لک لک ها با آهن می‌سازند سود سالیانه مثلا کاشت خیار چقدر است که شما از آن گذشتید؟ به هر حال به نظر می رسد چون این تالاب با وجود ارزش‌های زیستی بالا ثبت جهانی نشده وزارت کشاورزی و نیرو با کشت محصولات آب بر مشکلی نداشته باشند.

سال‌ها قبل اهالی روستاها با دامداری و نی‌بری امرار معاش می‌کردند و سالانه ۵ تن بیشتر گندم نمی‌توانستند برداشت کنند. اما از زمان تغییر کاربری اراضی تالابی اوضاع تغییر کرده است. تا آنجا که می دانم یکی از روستاها ۴-۳ میلیارد تومان با گران شدن قیمت خیار درآمد داشته است. ما اهالی روستای کپرجودکی ترجیح می‌دهیم درآمد روستا از گردشگرانی باشد که برای دیدن طبیعت و لک‌لک‌ها به اینجا می‌آیند. دو سال پیش که شروع کردیم به ساختن لانه برای لک‌لکها با کمک چند راهنمای گردشگری از مردم خواستیم به روستا بیایند. فکر می‌کردیم حدود ۱۵۰-۱۰۰ نفر مهمان داشته باشیم. از همسرم خواستم کمی آش و نان بپزد. استقبال خیلی خوب بود. حدود ۵۰۰ نفر آمدند ولی ما آماده نبودیم. به نظر ما اگر سازمان‌های گردشگری، محیطزیست و استانداری حمایت کند. مثلا روستایمان را سنگ‌فرش کنند، وام بدهند روستا را برای حضور گردشگر آماده کنیم تا از طریق گردشگر اشتغالزایی کنیم و جوان‌هایمان از روستا نروند.

کد خبر 847871 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها وزارت میراث فرهنگی و گردشگری حیوانات - حیات وحش سفر - گردشگری حیوانات - انقراض گونه‌ها سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران

دیگر خبرها

  • این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند
  • همه چیز درباره روغن جادویی سی بی دی
  • مقابله با گرمای شهری از طریق باغ‌های گیاه‌شناسی
  • ضرورت ساماندهی پسماندهای پلاستیکی اطراف مجتمع‌های بین‌راهی
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • بوی خوش گیاهان بهاری درسفره گروسی‌ها/۱۳۵ نوع گیاه خوراکی در بیجار
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری
  • یک روش ساده برای تکثیر درخت کاج در خانه (فیلم)
  • تنوع کشت گیاهان دارویی رونق‌بخش اقتصاد در کردستان
  • یک سفر خبری خوشمزه!